Οι βεντούζες (Cupping) είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος. Βασιζόταν στην τοποθέτηση ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα και σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Οι βεντούζες “βελτιώνουν την ροή του qi” (δηλαδή την .. ζωτική σας δύναμη). Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι αυτή η μέθοδος προέρχεται από την Κίνα. Όμως οι πρώτες αναφορές υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη.

Χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες. Απαλύνει τους τραυματισμούς στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος και των μυών, καθώς και τους συνδετικούς ιστούς. Μειώνει το οίδημα και τους μυϊκούς σπασμούς. Επίσης, όπως και πολλές συμπληρωματικές θεραπείες, έτσι και αυτή αναφέρεται ότι μειώνει τις τοξίνες στο αίμα, “απορροφώντας” τις από το δέρμα.

Αυτό που γνωρίζουμε από τις περιορισμένες επιστημονικές μελέτες, είναι ότι η αναρρόφηση που γίνεται με τα τη βεντούζα διεγείρει τη ροή, κυρίως του αίματος και της λέμφου, στην περιοχή όπου εφαρμόζεται. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται το αίμα και η λέμφος σε επίπεδο δέρματος και μυϊκού ιστού τόσο στην περιοχή εφαρμογής της βεντούζας όσο και στις γειτονικές περιοχές απ’ όπου αναρροφώνται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η βελτίωση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών. Με βάση αυτή την αρχή, οι βεντούζες χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση καταπονημένων μυών, όπως ακόμα μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του στρες και των αρνητικών επιπτώσεων του.

Πολλοί αθλητές τις χρησιμοποιούν για να μειώσουν τις δυσκαμψίες, τις μυϊκές κράμπες, τους πόνους στις αρθρώσεις και τις μικροφλεγμονές που δημιουργούνται κατά την σωματική άσκηση.

Συνοπτικά, λέγεται ότι οι βεντούζες (Cupping) έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα γιατί:

– βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του αίματος,

– αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό,

– μειώνουν το οίδημα και τον πόνο,

– λύνουν συμφύσεις,

– ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους,

– ανακουφίζουν το αναπνευστικό, ειδικά όταν υπάρχει βήχας, άσθμα και κρύωμα,

– αντιμετωπίζουν τους πόνους της περιόδου.

Cupping

Cupping

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Βελονισμό