Χρόνιος Πόνος …Άμεση Ανακούφιση – Shockwave Therapy

Εκατόμμυρια άνθρωποι παγκοσμίως πασχούν από χρόνιους πόνους. Σε πολλές περιπτώσεις οι πόνοι αυτοί προκαλούνται από μυοσκελετικά προβλήματα όπως επικονδυλίτιδα, άκανθα πτέρνας ή ασβεστοποιήσεις στις αρθρώσεις. Είναι συνηθισμένο ο χρόνιος πόνος να διαρκεί μεγάλες χρονικές περιόδους και να εμφανίζεται τόσο κατά την ακινησία όσο και κατά την κίνηση. Ένα τυπικό χαρακτηριστικό είναι η μη αποτελεσματική θεραπεία του με τις συμβατικές μεθόδους και η απροθυμία του πάσχοντα να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εμφανίστηκε μια νέα μέθοδος θεραπείας μυοσκελετικών προβλημάτων, η θεραπεία με Κρουστικά Κύματα (Shockwaves). Τα Κρουστικά Κύματα είναι γνωστά στο πεδίο της ιατρικής αφού εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια με εξαιρετική επιτυχία σε παθήσεις λιθίασης των νεφρών και άλλων οργάνων, η γνωστή σε όλους λιθοτριψία.

Εξωσωματική Θεραπεία Κρουστικών Κυμάτων
Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT)

Η εξωσωματική θεραπεία κρουστικών κυμάτων χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στις μεταβατικές περιοχές μεταξύ τενόντων και οστών και στους μυϊκούς συνδέσμους. Αποτελεί μια μη επεμβατική τεχνική χωρίς απαίτηση αναισθησίας ή νάρκωση, σύντομη στη διάρκειά της (10-15 λεπτά κάθε συνεδρία) και χωρίς την απαίτηση να μείνει ο ασθενής κλινήρης. Επίσης δεν προκαλείται καμία παρενέργεια στον ασθενή όπως ερεθισμός επιδερμίδας ή αιματώματα.

Εντυπωσιακά Αποτελέσματα

Το πιο σημαντικό στοιχείο για τη θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι η Υψηλή Αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία των ενδεικνυόμενων παθήσεων. Αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν ο μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων εργασιών και ιατρικών μελετών που συνεχώς αυξάνεται αλλά κυρίως ο ενθουσιασμός των θεραπευτών με τα κλινικά αποτελέσματα που συναντούν στην καθημερινή πρακτική.

Στη λίστα των ενδεικνυόμενων παθήσεων περιλαμβάνονται:
– Αγκώνας του τεννίστα ή του γκόλφερ (επικονδυλίτιδα βραχιόνια, κερκιδική ή ωλένια)
– Πελματιαία απονευρωσίτιδα
– Άκανθα πτέρνας
– Τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις (Ασβέστωση στην άρθρωση του ώμου κλπ)
– Υπακρωμιακή προστιβή (μαλακοί ιστοί μυοτενόντιου πετάλου του ώμου)
– Γόνατο άλτη (τενοντίτιδα επιγονατιδικού συνδέσμου)
– Ψευδάρθρωση
– Αχιλλοδυνία (Τενοντοπάθεια Αχίλλειου τένοντα)
– Σύνδρομο πόνου μεγάλου τροχαντήρα

Shockwave Therapy

Shockwave Therapy

Shockwave Therapy

Shockwave Therapy

Καινοτομία

Θεραπεία Σημείων Πυροδότησης Πόνου Trigger Point Shockwave Therapy (TPST)

Μια μεγάλη καινοτομία στη θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι η εφαρμογή της στη θεραπεία των Σημείων Πυροδότησης Πόνου. Αυτή η εξέλιξη επέκτεινε το εύρος των δυνατών παθήσεων που μπορούν να θεραπευτούν. Περιλαμβάνοντας όλα τα περισταστικά Συνδρόμου Μυοπεριτονικού Πόνου (Myofascial Pain Syndrome). Πλέον ο θεραπευτής μπορεί να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες δυνατότητες της θεραπείας κρουστικών κυμάτων σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος εμφανίζονται Σημεία Πυροδότησης Πόνου.

Τα Σημεία Πυροδότησης Πόνου είναι τοπικές σκληρύνσεις, υπερευαίσθητα σημεία στους σκελετικούς μύες. Μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία διαφορετικών πόνων, ακόμα και σε περιοχές μακριά από τη θέσης τους, καθώς και προβλήματα κινητικότητας και μυϊκής ισχύος.

Ο εντοπισμός τους είναι πανεύκολος. Λόγω της υψηλής εστίασης των κρουστικών κυμάτων, ακόμα και σε μεγάλο βάθος με τη δυνατότητα επιλογής του βάθους εστίασης της συσκευής κρουστικών κυμάτων της Richard Wolf μέσω των ειδικών κεφαλών-επιθεμάτων. Επίσης, αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο και ο πόνος της ψηλάφησης που χρησιμοποιείται στην κλασσική εύρεση των σημείων πυροδότησης πόνου.

Περιγραφή Θεραπείας – Shockwave Therapy

Η μονάδα θεραπείας κρουστικών κυμάτων παράγει κρουστικά κύματα υψηλής ενέργειας (εξωσωματικά) βάσει του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου. Ο θεραπευτής επιλέγει το βάθος θεραπείας με τα ειδικά επιθέματα-κεφαλές. Τα κρουστικά κύματα εισέρχονται στο σώμα διαδιδόμενα μέσω των ειδικών επιθεμάτων.

Ο ασθενής αισθάνεται τους βραχείας διάρκειας παλμούς και καθοδηγεί το θεραπευτή στην περιοχή που προκαλεί τη μεγαλύτερη διέγερση. Λόγω της υψηλής εστίασης αυτή είναι μια πολύ ακριβής διαδικασία που επιτρέπει την εφαρμογή της θεραπείας ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ, ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ, ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Η διάρκεια της θεραπείας είναι σύντομη, χωρίς παρενέργειες και ο ασθενής είναι άμεσα σε θέση να εργαστεί ή να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες, απολαμβάνοντας χωρίς πόνο κάθε στιγμή της ζωής του.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ότι ο ασθενής όταν το σημείο εστίασης βρεθεί στο πάσχον σημείο ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ που τον ταλαιπωρεί. Αυτό το φαινόμενο ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ έχει μεγάλη σημασία στον ασθενή και στην επιτυχία της θεραπείας.

Το Μυστικό της Επιτυχίας: Πιεζοηλεκτρικό Φαινόμενο και Εστίαση

Τα μοναδικά πλεονεκτήματατων συστημάτων θεραπείας της Richard Wolf που την έχουν καταστήσει ηγέτη στο τομέα των Κρουστικών Κυμάτων στην Ιατρική, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως είναι δύο: Πιεζοηλεκτρικό Φαινόμενο και Εστίαση.

Πλεονεκτήματα λόγω Πιεζοηλεκτρικού Φαινομένου:

– Ασφαλής, ακριβής, επαναλήψιμη και αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παραγωγής κρουστικών κυμάτων
– Επίτευξη υψηλής εστίασης κυμάτων με διαστάσεις σημείου εστίασης τάξεως μερικών χιλιοστών
– Μεγάλο εύρος επιλογής εντάσης θεραπείας για κάθε εφαρμογή χαμηλής, μεσαίας και υψηλής ισχύος
– Σύστημα επιλογής βάθους θεραπείας με χρήση ειδικών επιθεμάτων, με ακρίβεια χιλιοστών και φιλικότητα χρήσης
– Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου κατά τη λειτουργία

Πλεονεκτήματα λόγω Εστίασης:

– Θεραπεία και απόδοση της ενέργειας των κυμάτων ακριβώς στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα.
– Το σημείο εστίασης ταυτίζεται με το σημείο θεραπείας και το βάθος θεραπείας ταυτίζεται με το βάθος διείσδυσης.
– Καμία απολύτως επίδραση των κυμάτων στις περιοχές περιμετρικά του σημείου εστίασης και στα στρώματα των ιστών από τα οποία διέρχονται τα κύματα μέχρι να εστιαστούν.

ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Κατά τη διάδοσή τους, τα κύματα όσο εισέρχονται βαθύτερα και συγκλίνουν, μέχρι τη μέγιστη σύγκλιση στο σημείο εστίασης, η πυκνότητα ενέργειάς τους αυξάνεται από μια ελάχιστη τιμή στην επιδερμίδα στη μέγιστη τιμή στο σημείο εστίασης. Έτσι λόγω της επίτευξης υψήλης ενέργειας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΑ στο σημείο εστίασης δεν υπάρχει

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ όπως εμφάνιση αιματωμάτων και πρόκληση πόνου που παρατηρούνται με άλλες μεθόδους, εμποδίζουν την εκτέλεση της θεραπείας και αποτελούν αποθαρρυντικό παράγοντα για τον ασθενή. Φυσικά δεν απαιτείται και κανενός είδους αναισθησία ή νάρκωση
– Δυνατότητα ακριβούς εντοπισμού του πάσχοντος σημείου που καθιστά τη συσκευή ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο
– Αναπαραγωγή της αίσθησης από τον ασθενή του πόνου που τον ταλαιπωρεί
++ Περιστατικά, ακτινογραφίες κλπ κλπ

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Medical Flossing Band