Ο βιοιατρικός Βελονισμος είναι η μετεξέλιξη μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου που ξεκίνησε από την Κίνα. Βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών, αποστειρωμένων βελονών μιας χρήσεως σε απόλυτα συγκεκριμένα σημεία του σώματος (σημεία βελονισμού), με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού προκαλεί τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής, με αποτέλεσμα να πυροδοτείται μία αλληλουχία νευρικών ώσεων προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Συνέπεια αυτού του ερεθισμού είναι η απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών με αναλγητική και αντικαταθλιπτική δράση, όπως τα ενδογενή οπιοειδή, οι εγκεφαλίνες, οι ενδορφίνες κ.λπ. Απελευθερώνονται, επίσης, ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές όπου έχουν εισαχθεί οι βελόνες.

Ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί μια τεχνική διέγερσης σημείων του βελονισμού. Οι βελόνες που έχουν τοποθετηθεί προηγουμένως σε περιοχές του σώματος δέχονται μία επιπλέον διέγερση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ειδικής συσκευής ηλεκτροβελονισμού, η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα συγκεκριμένων συχνοτήτων. Ο ηλεκτροβελονισμός είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη τεχνική για την αντιμετώπιση χρόνιων πόνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), στηριζόμενοι στα αποτελέσματα μιας σειράς κλινικών μελετών, έχουν καθορίσει ως ενδείξεις του Ιατρικού Βελονισμού:

Παθήσεις αναπνευστικού

οξεία ιγμορίτιδα, οξεία/αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα, υπεραντιδραστικότητα των βρόγχων, φαρυγγοδυνία, αλλεργίες.

Παθήσεις γαστρεντερικού

επιγαστραλγία (πεπτικού έλκους, οξείας/χρόνιας γαστρίτιδας, σπασμού οισοφάγου), λόξυγγας, οξεία και χρόνια κολίτιδα, σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία/έμετος (πρωινή ναυτία, μετεγχειρητικός έμετος, σχετιζόμενα με χημειοθεραπεία), κολικός χοληφόρων, παχυσαρκία.

Μυοσκελετικά νοσήματα & Βελονισμός – Ηλεκτροβελονισμός

αυχεναλγία, περιαρθρίτιδα ώμου, επικονδυλίτιδα, οσφυαλγία, ισχιαλγία, άλγος γονάτων, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, άλγος ουρικής αρθρίτιδας, μετατραυματικό άλγος (π.χ. διαστρέμματος), μετεγχειρητικό άλγος, οδονταλγία.

Νευρολογικές παθήσεις

 • κεφαλαλγία – ημικρανία, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού, πάρεση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νυχτερινή ενούρηση.

Ψυχοσωματικές παθήσεις & Βελονισμός – Ηλεκτροβελονισμός

 • αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελαγχολία, φοβίες (πτήσης, αγοραφοβία κ.λπ.), εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ).
 • Γυναικολογικές / ουρολογικές παθήσεις

υπογονιμότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως και εμμηνόπαυσης (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια, εξάψεις), προβλήματα κυήσεως (πρωινή ναυτία, έμετος, οσφυαλγία, δυσκοιλιότητα), κολικός νεφρού.

Δερματοπάθειες & Βελονισμός – Ηλεκτροβελονισμός

 • ψωρίαση, κνησμός, έρπητας ζωστήρας.

Στην βιβλιογραφία ως πλεονεκτήματα της εφαρμογής αναφέρεται ότι:

 • Ο Βελονισμος είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.
 • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
 • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
 • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
 • Δρα συνεργικά με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύει δηλαδή τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων σε μια χρόνια νόσο.
 • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
 • Είναι ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από εξειδικευμένο θεραπευτή.
 • Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό (και ως εκ τούτου βοηθά στη φάση ανάρρωσης από διάφορες ασθένειες ή σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία).
 • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.
Βελονισμος

Βελονισμός – Ηλεκτροβελονισμός

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την πάθηση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%. Ωστόσο, ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Δεδομένου ότι αποτελεί ιατρική πράξη ενσωματωμένη πλέον στη δυτική ιατρική, πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς. Oι οποίοι όχι μόνο γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν τον βελονισμό, αλλά και να εξετάσουν τον ασθενή και να διαγνώσουν μια πάθηση (ίσως και επείγουσα) που χρήζει άλλης θεραπείας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με το Manual Therapy