Oι τεχνικές μάλαξης-κινητοποίησης (Ergontools) μέσω ειδικών εργαλείων από ανωξείδωτο ατσάλι είναι μια μορφή εξειδικευμένης κινητοποίησης των μαλακών μορίων. H Ergon Technique αποτελεί μια καινοτόμα εξέλιξη των παραπάνω τεχνικών ΙΑSTM θεραπειών όντας αποτέλεσμα χρόνιων εφαρμογών και αναζητήσεων. Η συγκεριμένη τεχνική βασίζεται σε ειδικό εξοπλισμό που ονομάζεται Ergon Tools.

Οι τεχνικές μαλακών μορίων Ergon Technique με χρήση ειδικού εξοπλισμού Ergontools περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των ειδικών ατσαλένιων εργαλείων που είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο (με κοίλα και κυρτά τμήματα) ώστε να προσαρμόζονται στους διάφορους ιστούς, τα σχήματα και τις καμπύλες του σώματος.

Σημαντικά Πλεονεκτήματα

Έχουν αναφερθεί σημαντικά πλεονεκτήματα με τη χρήση των ERGON TOOLS σε σχέση με τη χρήση των χεριών όσον αφορά την αξιολόγηση των παθολογικών ιστών, παρά το γεγονός ότι ένα εργαλείο από ανοξείδωτο ατσάλι δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανθρώπινο χέρι σε βασικά θέματα αξιολόγησης όπως η ψηλάφηση των ιστών, η αξιολόγηση της θερμοκρασίας, υγρασίας και των συσσωρεύσεων οιδημάτων και μυϊκών σπασμών στους επιφανειακούς ιστούς του σώματος.

Η μάλαξη των ιστών με τέτοιου είδους εργαλεία ενισχύει την αίσθηση και την πληροφόρηση που δέχεται ο θεραπευτής σχετικά με την κατάσταση των ιστών.

Σύμφωνα μάλιστα με τους κατασκευαστές τα εργαλεία λειτουργούν ως διαπασών μουσικής και όταν έρχονται σε επαφή με σκληρό ινώδη ιστό μεταδίδουν μια αντήχηση (αίσθηση δόνησης) στο χέρι του θεραπευτή βελτιώνοντας την ικανότητα του να αναγνωρίζει και να αξιολογεί συμφύσεις και ινώδεις εναποθέσεις. Επιπλέον η χρήση τέτοιων εργαλείων επιτρέπει τη κινητοποίηση εν τω βάθει και σκληρών δομών χωρίς να φορτίζονται υπερβολικά τα δάκτυλα του θεραπευτή.

Ergon ® Technique

Η συγκεκριμένη τεχνική (Ergon ® Technique) βασίζεται κυρίως πάνω στο θεωρητικό υπόβαθρο της εγκάρσιας μάλαξης όπως περιγράφηκε από τον Cyriax αλλά και στη θεωρία της περιτονιακής θεραπείας της Ida Rolph και όπως άλλες τεχνικές κινητοποίησης των ιστών έχει σαν βασικούς στόχους τη λύση των συμφύσεων και τη χαλάρωση του ουλώδους ιστού που είναι αποτέλεσμα τραύματος και την ανάκτηση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού μέσω του επανατραυματισμού και ανακατασκευής του.

Ergontools

Ergontools

Συγκεκριμένα oι Τεχνικές Εrgon -IASTM σε αντιστοιχία με τη μάλαξη εγκάρσιας τριβής μπορούν να

α) μειώσoυν την εναπόθεση ουλώδους ιστού μετά από μια κάκωση,

β) μειώσουν την σκληρότητα των ήδη διαμορφωμένων εναποθέσεων συνδετικού ιστού και

γ) διευκολύνουν την επούλωση των χρόνιων κακώσεων υπέρχρησης με την πρόκληση ελεγχόμενου μικροτραυματισμού και ευθύγραμμης επανασυγκόλησης των ιστών.

Θεραπεία με ΙΑSTM

Η θεραπεία με ΙΑSTM επίσης οδηγεί σε μεταβολή της μικροαγγειακής μορφολογίας και υπεραιμία και σε αυξημένη ινοβλαστική επιστράτευση και ενεργοποίηση. Μια προσαρμογή που οδηγεί στην αναγέννηση και αποκατάσταση του τραυματισμένου κολλαγόνου. Οι παραπάνω προσαρμογές έχουν υποστηριχθεί από έρευνες σε ζώα και σε μελέτες ατομικής περιπτώσεις σε ανθρώπους.

H ΕRGON TECHNIQUE®είναι μία καινοτόμα θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει στατικούς και δυναμικούς χειρισμούς των μαλακών μορίων του σώματος με ειδικό κλινικό εξοπλισμό με στόχο την θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων του.

Oι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται σε ειδικά σημεία βραχύνσεων και προσκολλήσεων που όταν απελευθερωθούν βελτιωθούν την λειτουργικότητα της περιοχής σε λίγες συνεδρίες.

Η θεραπευτική επίδραση της ΕRGON TECHNIQUE® παραμένει για αρκετές μέρες. Όταν συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές τεχνικές (τεχνικές διάτασης και λειτουργικής σταθεροποίησης) εγκαθίσταται ως μόνιμη.

Η συγκεκριμένη τεχνική δίνει την δυνατότητα στους πιστοποιημένους ERGON-θεραπευτές

α) να αξιολογούν με ακρίβεια μυοπεριτονιακές περιοχές έντονης ευαισθησίας και

β) να αποκαθιστούν την εμβιομηχανική λειτουργία των αρθρώσεων μέσω λύσης των συμφύσεων, επανάκτησης φυσιολογικής κύλισης των περιτονιών και μείωσης του μυϊκού σπασμού και πόνου.

Είναι μία τεχνική που βασίζεται σε ερευνητικά δεδομένα ετών και επιβεβαιώνεται από την κλινική πρακτική εξειδικευμένων φυσικοθεραπευτών.

Μέσω της τεχνικής μαλακών μορίων ΕRGON TECHNIQUE® ο θεραπευτής μπορεί αποτελεσματικά να

  • αξιολογήσει πιθανές περιτονιακές δυσλειτουργίες
  • προσεγγίσει θεραπευτικά περιοχές δυσπρόσιτες για τα ανθρώπινα δάκτυλα
  • επέμβει δυναμικά σε σκληρούς ιστούς
  • αποκαταστήσει το εύρος τροχιάς των αρθρώσεων σε ελάχιστες θεραπευτικές συνεδρίες
  • προκαλέσει ελεγχόμενο και στοχευμένο επανατραυματισμό σε περιπτώσεις λανθασμένης επούλωσης (τενοντώσεις-κακώσεις υπέρχρησης)
  • επιταχύνει την ιστική επούλωση μέσω ενεργοποίησης των ινοβλαστών
  • θεραπεύσει αποτελεσματικά την πλειοψηφία των μυοσκελετικών και αθλητικών κακώσεων και παθολογιών
  • εφαρμόσει λειτουργικές τεχνικές αποκατάστασης
  • εφαρμόσει συνδυαστικές τεχνικές (ΕRGON TECHNIQUE® και κινησιοθεραπεία)

Κέντρο Φυσικοθεραπείας – Αμπελιώτης

Το Κέντρο Φυσικοθεραπείας μας διαθέτει πιστοποίηση χρήσης των Ergontools και οι φυσικοθεραπευτές μας έχουν περάσει από σειρά εκπαιδεύσεων στην συγκεκριμένη τεχνική ενώ παράλληλα η καθημερινή χρήση τόσο σε αθλητές όσο και σε ασθενείς πάσχοντες από χρόνιο πόνο έχουν δημιουργήσει μια δυνατή και έμπειρη ομάδα στην χρήση της εν λόγω τεχνικής με εντυπωσιακά αποτελέσματα.