Η Έξω επικονδυλίτιδα αποτελεί ένα αρκετά συχνό σύνδρομο του άνω άκρου.

Η «έξω επικονδυλαλγία», όπως είναι η πιο σωστή ονομασία της, αναφέρεται και ως tennis elbow καθώς κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο τενίστας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον συγκεκριμένο τραυματισμό υπερχρήσης.

Αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση η οποία εντοπίζεται στην έξω πλευρά του αγκώνα. Προκαλείται εξαιτίας της υπερφόρτισης των μυών που ελέγχουν τις κινήσεις έκτασης των δακτύλων και του καρπού.

Πέραν όμως από τους αθλητές, η πάθηση προκαλείται και σε άτομα τα οποία μέσω της καθημερινής τους δραστηριότητας προκαλούν επαναλαμβανόμενη φόρτιση του καρπού τους.

Συνήθως κάνει την εμφάνιση της στην τρίτη με πέμπτη δεκαετία ζωής. Επηρεάζει τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, σε ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 3%.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλαλγίας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα, ο οποίος γίνεται αισθητός κατά την έκταση των δακτύλων και του καρπού
  • Επώδυνος κρυγμός
  • Αδυναμία και πόνος κατά τη σύλληψη
  • Ήπια δυσκαμψία

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ασθενής ενδέχεται να αισθανθεί πόνο ακόμα και στην προσπάθεια του να πιάσει ένα πόμολο ή να κρατήσει ένα ποτήρι.

Διάγνωση

Κατά την διαδικασία της διάγνωσης πραγματοποιείται μια σειρά από κλινικές δοκιμασίες, ψηλάφηση του έξω επικονδύλου καθώς και λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, για τον αποκλεισμό διαφορετικών καταστάσεων με παρόμοια συμπτώματα, ακολουθείται έλεγχος μέσω ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και ένας εργαστηριακός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση – Έξω επικονδυλίτιδα

Στην μεγάλη τους πλειονότητα οι ασθενείς με “έξω επικονδυλίτιδα” ακολουθούν μία συντηρητική θεραπεία με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Πρωταρχική θεραπευτική επιλογή για την πάθηση αποτελεί η φυσικοθεραπεία, καθώς με την ενεργοποίηση πολλών θεραπευτικών πρωτοκόλλων οδηγούμαστε στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος των ασθενών.

Μερικές από τις φυσικοθεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

Εφαρμόζεται ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας, του οποίου οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η μείωση της αίσθησης του πόνου, η βελτίωση της λειτουργικότητας, καθώς και η μυϊκή ενδυνάμωση.

Συμβουλές και οδηγίες

Για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης της έξω επικονδυλίτιδας χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνική, σε κάθε άθλημα ή εργασία που πραγματοποιούμε. 

Σημαντικό είναι επίσης να μην ξεχνάμε την πραγματοποίηση ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών του αντιβραχίου.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αναπτύξετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό. Όσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί η πάθηση, τόσο περισσότερες και οι πιθανότητες πλήρους ίασης της.

Το κέντρο φυσικοθεραπείας μας, διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά κυρίως την γνώση για την διαχείρηση και για την αποκατάσταση της έξω επικονδυλαλγίας. Μην διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.