Από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις στο γόνατο είναι η ρήξη μηνίσκου.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, ο κάθε ένας από αυτούς τοποθετείται αντίστοιχα στο έσω και στο έξω διαμέρισμα του γόνατος.

Η χρησιμότητα των μηνίσκων είναι πολύ σημαντική, καθώς λειτουργούν  σαν ένα προστατευτικό “μαξιλαράκι” σταθεροποιώντας την άρθρωση του γόνατος, απορροφώντας τους κραδασμούς τους οποίους το γόνατο δέχεται σε κάμψη ή σε έκταση.

Ένας ακόμα σημαντικός ρόλος που έχουν, είναι να κατανέμουν και να σταθεροποιούν ομοιόμορφα το βάρος του σώματος στην άρθρωση του γόνατος, ενώ έχει διαπιστωθεί επίσης πως συμβάλουν στην λίπανση των αρθρικών χόνδρων.

Η κάκωση μηνίσκου είναι συνώνυμη της ρήξης μηνίσκου και συνήθως προκαλείται σε αθλητές (κυρίως τους ποδοσφαίρου και του μπάσκετ),  οι οποίοι με την αθλητική τους δραστηριότητα επιβαρύνουν έντονα τους μηνίσκους τους.

Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η παχυσαρκία, ενώ σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η κάκωση μηνίσκου είναι κατά κύριο λόγο εκφυλιστικού χαρακτήρα. 

Καθώς η γήρανση προκαλεί την φθορά του μηνίσκου, μειώνεται αντίστοιχα και η φυσιολογική αντοχή του στις καθημερινές φορτίσεις.

Συμπτώματα

Στην κάκωση μηνίσκου ο ασθενής θα νιώσει τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος πόνος η απλή ευαισθησία στο γόνατο
  • Αδυναμία της πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
  • Αστάθεια
  • Αίσθημα βάρους
  • Διόγκωση του γόνατος και πρήξιμο μέσα σε 24 ώρες
  • Δυσκολία στην βάδιση

Διάγνωση

Η διάγνωση στην κάκωση μηνίσκου αποτελεί συνδυασμό της κλινικής εξέτασης από ορθοπεδικό, φυσικοθεραπευτή ή αθλητίατρο,  και την πραγματοποίηση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Κατά την κλινική εξέταση πραγματοποιείται λήψη πλήρους ιστορικού του τραυματισμού. Των συμπτωμάτων καθώς και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του ασθενούς. 

Επιπλέον, μια σειρά από εξειδικευμένα τεστ μας βοηθούν να εντοπίσουμε στάσεις και κινήσεις του σώματος, ή φθορές οι οποίες προκαλούν τα συμπτώματα.

Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κάκωσης μηνίσκου.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ασθενή να αναρρώσει από την κάκωση μηνίσκου. 

Βασικό κριτήριο  της επιτυχημένης θεραπείας, είναι ο βαθμός στον οποίο ο θεραπευόμενος θα συνεργαστεί με τον φυσικοθεραπευτή και θα ακολουθήσει τις οδηγίες του. 

Ο ασθενής θα χρειαστεί να απέχει ή να ελαχιστοποιήσει τις δραστηριότητες του, ειδικά εκείνες οι οποίες επιβαρύνουν τα συμπτώματα. 

Αυτό θεωρείται σημαντικό καθώς αποφορτίζεται το γόνατο από κινήσεις ή βάρη που το επιβαρύνουν. Βοηθώντας τον οργανισμό να επουλώσει σταδιακά τους τραυματισμένους ιστούς.

Τις πρώτες τρεις ημέρες η θεραπεία στοχεύει στην μείωση του οιδήματος και του πόνου. 

Εφαρμόζεται ελαστική επίδεση, συστήνεται ξεκούραση του σκέλους σε ανάρροπη θέση. Καθώς και συχνή εφαρμογή παγοθεραπείας κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σημαντικός στόχος επίσης της θεραπείας είναι η κίνηση της άρθρωσης σε όλο το εύρος της φυσιολογικής τροχιάς. Η ενδυνάμωση των τετρακέφαλων, των γλουτιαίων και των οπίσθιων μηριαίων μυών, το οποίο θα οδηγήσει σε καλύτερο μυϊκό έλεγχο του γόνατος.

Ενδεικτικά στο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την συντηρητική αντιμετώπιση της κάκωσης μηνίσκου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν οι εξής τεχνικές:

  • Manual Therapy
  • Ασκήσεις για ενδυνάμωση
  • Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας – ισσοροπίας
  • Νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση
  • Παγοθεραπεία
  • Συμβουλευτική θεραπευτικών ασκήσεων για το σπίτι ή την προπόνηση
  • Προοδευτικός έλεγχος για την επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και τον αθλητισμό

Στις περιπτώσεις που ο τραυματισμός έχει προκαλέσει σοβαρή ρήξη, αυτή αντιμετωπίζεται με χειρουργική αποκατάσταση (αρθροσκόπηση).

Μετά το πέρας του χειρουργείου της αρθροσκόπηση, εφαρμόζεται και ακολουθείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.  Το πρόγραμμα σκοπεύει στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και στην επιστροφή του με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες ή τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις.