Η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται εδώ και αιώνες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος και η σημασία της, στη λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής ατόμων κάθε ηλικίας, αλλά και στη διαχείριση μιας πλειάδας παθήσεων, έχουν αναδείξει τον αναπόσπαστο ρόλο της στην ολιστική προσέγγιση κάθε ασθενούς.

Η φυσικοθεραπεία δεν αφορά μόνο τραυματισμούς, ούτε απευθύνεται αποκλειστικά σε αθλητές και υπερήλικες. Πρόκειται για μια συντηρητική θεραπευτική προσέγγιση, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Στις γραμμές που ακολουθούν, παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοηθό.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της φυσικοθεραπείας είναι ότι μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τον πόνο, περιορίζοντας την ανάγκη για λήψη αναλγητικών, να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και να βελτιώσει τους εγγενείς μηχανισμoύς του σώματος για τη μείωση του πόνου.

Προλαμβάνει το χειρουργείο. 

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση πόνων και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, καθυστερώντας για πολλά χρόνια ή και εξαλείφοντας πλήρως την ανάγκη για χειρουργείο.

Ένας κατάλληλα εκπαιδευμένος και έμπειρος φυσικοθεραπευτής μπορεί να εντοπίσει την προέλευσή του πόνου στην πλάτη ή σε άλλα σημεία στο σώμα, να κάνει χρήση τεχνικών όπως οι υπέρηχοι και τα ρεύματα, αλλά και χειρισμών, να προτείνει ασκήσεις και να κάνει συστάσεις για διόρθωση της στάσης του σώματος, ώστε να αποκαταστήσει τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί, εντελώς ανώδυνα και πολύ πιο οικονομικά.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που το χειρουργείο δεν μπορεί να αποφευχθεί, η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να φτάσετε στη χειρουργική έδρα πιο δυνατοί και σε καλύτερη φόρμα, γεγονός που θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση μετά το χειρουργείο.

Βελτιώνει την ισορροπία. 

Με την ηλικία, η ισορροπία μειώνεται, λόγω της απώλειας μυϊκής δύναμης και οστικής πυκνότητας. Έτσι, οι πτώσεις και τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν συνηθισμένα φαινόμενα.

Με ειδικές ασκήσεις, οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να ενισχύσουν την ισορροπία στους ηλικιωμένους. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν ασκήσεις που βελτιώνουν το συντονισμό, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βοηθήματα όπως μπαστούνια και πατερίτσες.

Συμβάλλει στη διαχείριση της αρθρίτιδας και συγκεκριμένα του πόνου και της δυσκαμψίας που συνοδεύει τη νόσο, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Αντιμετώπιση τραυματισμών. 

Βοηθά άτομα κάθε ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς που περιορίζουν την καθημερινότητά τους να ξαναγίνουν λειτουργικοί. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να επιστρέψουν στα πρωτύτερα επίπεδα κίνησης και λειτουργικότητας και να βάλουν στη ζωή τους δραστηριότητες και ασκήσεις που θα προλάβουν σοβαρότερους τραυματισμούς στο μέλλον.

Η εξατομίκευση του προγράμματος της φυσικοθεραπείας μπορεί να οδηγήσει στην κινητοποίηση των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών, με διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό. 

Βοηθά τον ασθενή να ενισχύει τα σημεία του σώματος που έχουν αποδυναμώθηκαν συνέπεια του επεισοδίου, να ανακτήσει την ισορροπία του και τη δυνατότητά του να πιάνει πράγματα.

Η φυσικοθεραπεία θα βελτιώσει επίσης την κινητικότητα του ατόμου, αρχικά μέσα στο σπίτι (κάτι που συμβάλλει στην αυτοεξυπηρέτησή του σε θέματα όπως η επίσκεψη στην τουαλέτα, το λουτρό, το ντύσιμο και άλλες καθημερινές δραστηριότητες) και έπειτα έξω από αυτό.

Συμβάλλει στην αποκατάσταση από τραυματισμούς που συμβαίνουν στη διάρκεια της άθλησης, αλλά και στην πρόληψή τους. 

Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει κατάλληλα προγράμματα αποκατάστασης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδό σας στην αθλητική σας δραστηριότητα.

Μπορεί επίσης να καταλάβει πώς τα διαφορετικά σπορ αυξάνουν τον κίνδυνό σας για συγκεκριμένους τραυματισμούς και να δώσει οδηγίες για πρόληψη των τραυματισμών που συμβαίνουν στην άσκηση.

Παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση παθήσεων του πνεύμονα και της καρδιάς. Έρχεται να αυξήσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, μέσα από ασκήσεις ενδυνάμωσης και αναπνοής.

Μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση του διαβήτη και άλλων αγγειακών παθήσεων. 

Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν προβλήματα με την αισθητικότητα στα πόδια και τα χέρια τους. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην  εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τη σωστή φροντίδα των ποδιών τους, για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων και επιπλοκών.

Αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική. 

Πρόκειται για επεμβάσεις με πολύ μεγάλη συχνότητα – η αύξηση των αρθροπλαστικών συνδέεται άρρηκτα και με τη γήρανση του πληθυσμού. Μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο, ο φυσικοθεραπευτής έρχεται να βοηθήσει τον ασθενή στη μετεγχειρητική του αποκατάσταση.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία με πολλούς τρόπους. 

Μπορεί να συμβάλει επίσης στη μείωση και στην πρόληψη των πονοκεφάλων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βοηθήσει στην αποκατάσταση από τραυματισμούς κ.ά.

Η φυσικοθεραπεία μπορεί τέλος, να συμβάλει στη διαχείριση καταστάσεων, όπως ο καρκίνος του μαστού, οι ίλιγγοι, η ινομυαλγία, η δυσκοιλιότητα, το λεμφοίδημα, ο πόνος στην κοιλιά και η ακράτεια.

Γενικά, η φυσικοθεραπεία έχει σήμερα μία τεράστια γκάμα από ενδείξεις και εφαρμογές που όλες έχουν ως κοινή συνισταμένη τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής ατόμων κάθε ηλικίας.

Tips: Ενημερωθείτε σχετικά με την “Λειτουργική αποκατάσταση”