H θλάση γαστροκνημίου προκαλείται από την απότομη σύσπαση του μυός ο οποίος βρίσκεται συνήθως σε θέση διάτασης.
Πρόκειται για ένα πολύ συχνό τραυματισμό που προκύπτει κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων όπου ο αθλητής πραγματοποιεί άλματα, πολλαπλές επιταχύνσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.
Συναντάται συνήθως σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις ή και σε αθλήματα του στίβου που σχετίζονται με άλματα και ταχύτητες.
Ανατομικά ο γαστροκνήμιος μυς σχηματίζεται από 3 επιμέρους μυς:
- Από τον δικέφαλο γαστροκνήμιο μυ, ο οποίος είναι ο βασικός και πιο ογκώδης.
- Τον υποκνημίδιο μυ, ο οποίος αποτελεί το κατώτερο στρώμα.
- Τον μακρύ πελματικό μυ.
Η θλάση γαστροκνημίου χωρίζεται σε τρεις βαθμούς
Πρώτου βαθμού. Όπου υπάρχει ρήξη σε μικρό αριθμό ινών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση προκαλείται στον ασθενή μικρός πόνος κατά την σύσπαση του μυός χωρίς όμως να περιορίζει την λειτουργικότητα του.
Δευτέρου Βαθμού. Όπου υπάρχει ρήξη σε σημαντικό αριθμό των ινών και μερική αυτοτέλεια της λειτουργικότητας, ενώ για την επιστροφή του ατόμου στις καθημερινές του δραστηριότητες χρειάζεται αντιμετώπιση και αποκατάσταση.
Τρίτου Βαθμού. Όπου παρατηρείται ρήξη όλων των μυϊκών ινών του γαστροκνημίου το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της λειτουργίας του, περίπτωση στην οποία απαιτείται η εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος αποκατάστασης.
Συμπτώματα
Ο ασθενής με θλάση του γαστροκνημίου θα αισθανθεί ένα κοφτό και ξαφνικό πόνο ή μια «μαχαιριά» στην γάμπα.
Στην θλάση πρώτου βαθμού ο ασθενής ίσως είναι ικανός να συνεχίσει τις δραστηριότητες του χωρίς έντονη ενόχληση.
Στις περιπτώσεις όμως των θλάσεων δευτέρου και τρίτου βαθμού ο ασθενής σίγουρα δεν είναι σε θέση να συνεχίσει την όποια δραστηριότητα. Χρειάζεται να αποσυρθεί από τον αγωνιστικό χώρο και να ζητήσει βοήθεια.
Στην θλάση του γαστροκνημίου ο ασθενής βιώνει πόνο όταν ο γαστροκνήμιος φορτίζεται κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων του όπως το περπάτημα σε ανηφορικό έδαφος. Στις σκάλες, κατά το τρέξιμο, τα άλματα ή όταν χρειαστεί να σηκωθεί στις μύτες των ποδιών του.
Στην περιοχή της θλάσης παρουσιάζεται πρήξιμο, ευαισθησία, μώλωπες και αδυναμία, καθώς και μυϊκοί σπασμοί.
Διάγνωση – θλάση γαστροκνημίου
Η λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού και η πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης και αξιολόγησης βοηθούν τον φυσικοθεραπευτή να καταλήξει στην διάγνωση της θλάσης του γαστροκνημίου.
Επιπλέον εξετάσεις όπως ο διαγνωστικός υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία, επιβεβαιώνουν την κάκωση αλλά και τον ακριβή βαθμό της θλάσης.
Πως βοηθάει η φυσικοθεραπεία
Στις περιπτώσεις των ρήξεων πρώτου και δευτέρου βαθμού ακολουθείται φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα. Αυτό ενδέχεται να διαρκέσει από δύο εβδομάδες εώς έναν μήνα, ενώ αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
Tecar
Παγοθεραπεία Μάλαξη
Περίδεση Ενδυνάμωση Διατάσεις
Dry Needling
Το κύριο κομμάτι της αποκατάστασης μετά από τη θλάση του γαστροκνημίου, όμως, αποτελείται από την προοδευτική φόρτιση του μυός και η επαναφορά της ελαστικότητας, της δύναμης και της ταχυδύναμης στα επίπεδα προ του τραυματισμού. Ο τραυματισμένος αθλητής ή αθλούμενος οφείλει να συνεργαστεί με έναν έμπειρο φυσικοθεραπευτή από τα πρώτα στάδια του τραυματισμού μέχρι και την πλήρη επανένταξη στο αγωνιστικό επίπεδο.
Οι θλάσεις του τρίτου βαθμού χρειάζεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο ασθενής βιώσει έστω και ένα μικρό αίσθημα πόνου, είναι σημαντικό να διακόψει τις δραστηριότητες του. Να απευθυνθεί στον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή του και να λάβει την ανάλογη αγωγή. Σε διαφορετική περίπτωση ενέχει ο κίνδυνος μιας μη σωστά επουλωμένης ρήξης, η οποία μπορεί να καταλήξει σε χρόνια βλάβη και σε συνεχείς νέους τραυματισμούς.