Μία από τις πιο κλασσικές εκφράσεις που θα ακούσει ένας φυσικοθεραπευτής, εξειδικευμένος στο manual therapy, από τους ασθενείς του είναι:
«Κάνε μου έναν κρακ να συνέλθω!». Τελικά όμως τι είναι αυτή η τεχνική του “κρακ” και με ποιο τρόπο επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα;
Τεχνικές χειρισμού HVLA
Οι τεχνικές υψηλής ταχύτητας, χαμηλού εύρους (High Velocity Low Amplitude – HVLA) ονομαζόμενες και ως «thrust techniques» είναι από τις παλαιότερες και πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χειροπρακτικές τεχνικές. Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με τεχνικές που χρησιμοποιούν οι χειροπράκτες/οστεοπαθητικοί και εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους και έμπειρους φυσικοθεραπευτές.
Ο χειρισμός αποτελείται από μια γρήγορη και περιορισμένη κινητοποίηση, που εφαρμόζεται σε μια μεμονωμένη άρθρωση (κλειστή τεχνική) ή και ζεύγος αρθρώσεων (ανοιχτή τεχνική) που υπερβαίνει το φυσιολογικό εύρος άρθρωσης (φράγμα) με αποτέλεσμα να αναπαράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος «κρακ».
Ο ήχος δεν είναι τίποτα παραπάνω από φυσαλίδες αζώτου. Το αρθρικό υγρό αποτελείται από μακρομόρια πρωτεινών τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο. Η άρθρωση στο εσωτερικό της είναι κλεισμένη ερμητικά από τον αρθρικό θύλακα σε ένα περιβάλλον αρνητικής εσωτερικής πίεσης.
Όταν εφαρμόζετε η τεχνική τα άκρα της φυσαλίδας, που αιωρούνται μέσα στο αρθρικό υγρό, τραβιούνται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και η φυσαλίδα διαρρηγνύεται, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται cavitation (φαινόμενο σπηλαιοποίησης).
Μηχανισμός δράσης:
Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, πολλές κλινικές μελέτες καθώς και έρευνες, παρατήρησαν ότι η εφαρμογή των τεχνικών χειρισμού HVLA προσφέρει:
- Αξιοποίηση του αντανακλαστικού τόξου (reflex neural pathway). Ένα σύμπλεγμα αισθητηριακών νευρώνων που βρίσκονται κυρίως στους σπονδύλους, συνάγουν στο νωτιαίο μυελό και επιτρέπουν την ταχύτερη αντανακλαστική δράση ενεργοποιώντας τους νευρώνες της σπονδυλικής στήλης χωρίς την καθυστέρηση των σημάτων δρομολόγησης μέσω του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα αυτού είναι και τα αναλγητικά οφέλη να είναι ποιο άμεσα.
- «Αρθρική απελευθέρωση» και αύξηση της μηχανικής λειτουργικότητας σε μια ή πολλαπλές αρθρώσεις που είναι υποκινητικές λόγο κάποιου περιορισμού (π.χ. λανθασμένο πρότυπο στάσης ή κίνησης)
- Απελευθέρωση αριθμού ενδορφινών με αποτέλεσμα την συμβολή σε αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες επίπεδο.
Σκοπός εφαρμογής HVLA τεχνικών:
Εφαρμόζοντας μια ελεγχόμενη δύναμη και ταχύτητα στην άρθρωση, ο φυσικοθεραπευτής στοχεύει στα εξής:
- Μείωση του πόνου.
- Μείωση των περιορισμών και τη βελτίωση του εύρους κίνησης σε αρθρώσεις που εμφανίζουν υποκινητικότητα.
- Επανάκτηση της λειτουργικότητας των αρθρώσεων ως προς την φυσιολογική τους κίνηση και λειτουργεία.
- Μυϊκή χαλάρωση/μείωση του μυϊκού τόνου (εάν η άρθρωση βρίσκεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε μια επώδυνη θέση, τότε οι μύες της περιοχής αυτομάτως αυξάνουν τον τόνο τους για να προστατέψουν ή να σταθεροποιήσουν την άρθρωση).
- Πρόκληση αισθήματος χαλάρωσης και αύξηση της ψυχολογικής διάθεσης του ασθενή.
Επιπλέον, η τεχνική αυτή μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς προλαμβάνει περαιτέρω τραυματισμούς και προάγει τη συνολική υγεία των αρθρώσεων.
Οι Τεχνικές χειρισμού HVLA δεν εφαρμόζονται στις ακόλουθες παθήσεις ή καταστάσεις:
- Φλεγμονώδης αρθρίτιδα
- Οστεοπόρωση
- Κήλη δίσκου/πρόπτωση
- Σπονδυλόλυση
- Σπονδυλολίσθηση
- Προχωρημένη εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης (DJD)
- Συνδεσμική χαλαρότητα
- Αρτηριακή ασβεστοποίηση
- Ιλιγγος
- Εγκυμοσύνη
- Αντιπηκτικά/μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα Ώμου