Οστεοαρθρίτιδα γόνατος ονομάζουμε την κατάσταση στην οποία  παρουσιάζονται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στις αρθρικές επιφάνειες του γονάτου.

Στην ουσία,  αποτελεί μια πάθηση κατά την οποία οι αρθρώσεις χάνουν τον χόνδρο τους και τα οστά αρχίζουν να εφάπτονται επώδυνα. Είναι μια χρόνια νόσος, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους άνω των πενήντα ετών. 

Με την πάροδο του χρόνου και την γήρανση του οργανισμού, πραγματοποιείται αποδόμηση όλου του χόνδρου. Οι οστικές επιφάνειες, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον χόνδρο, γίνονται πιο σκληρές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται νέος χόνδρος και νέο οστό. Έτσι, διαταράσσεται η αρχιτεκτονική δομή της άρθρωσης και δημιουργούνται οστεόφυτα.

Σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας του γονάτου -πέραν της ηλικίας- είναι και οι εξής:

 • Ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά
 • Η παχυσαρκία
 • Το ιστορικό τραυματισμών της άρθρωσης
 • Η καθημερινή καταπόνηση
 • Το φύλο (οι γυναίκες έχουν 30 – 50% πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα).

Συμπτώματα

Η συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. 

Σε ήπιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα κυμαίνονται από λίγα έως καθόλου, ενώ σε πιο προχωρημένα περιστατικά συναντάμε δυσκαμψία και πόνο σε δραστηριότητες οι οποίες φορτίζουν την άρθρωση.

Τα συμπτώματα αυτά έχουν συνήθως υποχωρήσει  μέχρι το επόμενο πρωί,  ενώ είναι και άμεσα εξαρτώμενα από τον καιρό.  Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά ακούμε ασθενείς να αναφέρουν αύξηση των συμπτωμάτων όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις συναντάμε μυϊκή ατροφία του τετρακέφαλου και εμφανή δυσκαμψία της άρθρωσης του γονάτου.

Διάγνωση 

Όταν αναφερόμαστε σε οστεοαρθρίτιδα του γονάτου, η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι επαρκείς για να οδηγήσουν τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σε μία πρώτη διάγνωση, ενώ επιπλέον εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες θα επιβεβαιώσουν την πάθηση και θα προσδιορίσουν την ακριβή σοβαρότητα της.

Φυσικοθεραπεία Οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Η φυσικοθεραπεία αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στην μείωση των συμπτωμάτων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. 

Η φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του τραυματισμού γίνεται ελέγχοντας την κάμψη και την έκταση, ώστε να προσδιορίσουμε πως έχουμε όλο το εύρος της κίνησης.

Στη συνέχεια, εξετάζουμε την κίνηση της επιγονατίδας πάνω στην άρθρωση, καθώς είναι άκρως σημαντικό να παρουσιάζει ελεύθερη και καλή κίνηση. 

Ταυτόχρονα πραγματοποιείται έλεγχος και στον τετρακέφαλο μυ, ο οποίος αποτελεί τον βασικότερο μυ που συγκρατεί το γόνατο.

Έχοντας πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε αν κατά την κίνηση προκύπτει κριγμός ή όχι.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, συναντάμε περιστατικά στα οποία ακόμα κι αν δεν υφίσταται κριγμός, υπάρχει έντονος πόνος στο γόνατο, ο οποίος οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα.

Τέλος, κατά την λήψη του ιστορικού και την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, ο φυσικοθεραπευτής αναδεικνύει κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες του ασθενή που τον επιβαρύνουν και συζητούν για εναλλακτικούς τρόπους ώστε να διαχειριστούν την καθημερινότητα.

Η φυσικοθεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος περιλαμβάνει:

 • Manual therapy
 • Τεχνική μαλακών μορίων 
 • Ηλεκτροθεραπεία (TECAR, Διαμαγνητική Αντλία, TENS)
 • Υδροθεραπεία
 • Taping
 • Εκπαίδευση και διαχείριση της καθημερινότητας
 • Παγοθεραπεία ή θερμοθεραπεία
 • Πρόγραμμα ασκήσεων με σκοπό την ελαστικότητα, την ισορροπία και την βελτίωση της δύναμης

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο κέντρο φυσικοθεραπείας μας.