Το «αυχενικό σύνδρομο» -ή πιο σωστά αυχεναλγία– δεν αποτελεί σαφή ορισμό κάποιας παθολογίας που μπορεί να μας πληροφορήσει για την πηγή του πόνου στον αυχένα. 

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι πόνου στην Aυχεναλγία είναι:

  • ο μυϊκός σπασμός
  • ο πονοκέφαλος
  • πόνος στις αρθρώσεις των facet
  • νευρικός πόνος, αναφερόμενος ή αντανακλαστικός πόνος και πόνος στα οστά.

Το καθένα από αυτά έχει τη δική του αιτία, διάγνωση και θεραπεία. Ο πόνος στον αυχένα γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένος σε όλο τον κόσμο με περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων να βιώνουν πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν υψηλότερη συχνότητα αυχεναλγίας στις γυναίκες, στα άτομα που υποφέρουν από άγχος ή κατάθλιψη και σε υπαλλήλους γραφείου που υϊοθετούν κακή θέση μπροστά στην οθόνη και το πληκτρολόγιο.

Ο αυχένας είναι υπεύθυνος για τη στήριξη του βάρους για το κεφάλι και είναι εύκαμπτος για να επιτρέπει την περιστροφή, την κάμψη, την έκταση και την πλάγια κάμψη.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στον αυχένα, αυτές περιλαμβάνουν.

· Μυϊκές καταπονήσεις. Η πιο κοινή αιτία πόνου στον αυχένα. Οι καταπονήσεις του αυχένα προκαλούνται από υπερβολική χρήση των μυών του αυχένα, όπως όταν είμαστε πάρα πολλές ώρες καθισμένοι σε μια καρέκλα.

· Αδυναμία. Η εγύμναση κυρίως των μεγάλων μυϊκών ομάδων (πχ άνω μοίρα τραπεζοειδή) σε συνδυασμό με την αμελή δραστηριοποίηση των μικρών σταθεροποιών μυών έχουν ως αποτέλεσμα πόνο στον αυχένα.

· Φθαρμένες αρθρώσεις. Καθώς γερνάμε, οι αρθρώσεις μας στον αυχένα φθείρονται. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί φθορά του χόνδρου μεταξύ των σπονδύλων. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει τη δημιουργία οστεόφυτων που μπορούν να επηρεάσουν το εύρος κίνησης και να προκαλέσουν πόνο.

· Συμπίεση νεύρου. Οι δισκοκήλες ή τα οστεόφυτα στους σπονδύλους του αυχένα σας μπορεί να πιέσουν τα νεύρα που διέρχονται από το μεσοσπονδύλιο τρήμα.

·  Τραυματισμοί. Τα τροχαία ατυχήματα και οι αθλητικοί τραυματισμοί μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε τραυματισμό (δίκην μαστιγίου), ο οποίος συμβαίνει όταν το κεφάλι τινάζεται προς τα πίσω και μετά προς τα εμπρός, καταπονώντας τους μαλακούς ιστούς του αυχένα.

· Ασθένειες. Ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μηνιγγίτιδα ή ο καρκίνος, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια από τις πιο συνήθεις θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στον αυχένα. Τα περισσότερα προγράμματα φυσικοθεραπείας για την Aυχεναλγία περιλαμβάνουν την εφαρμογή μέσων για τη μείωση του πόνου και/ή της δυσκαμψίας.

Ο απώτερος στόχος είναι η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι και ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία, καθώς και η διάρκεια των θεραπειών μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Στόχοι φυσικοθεραπείας για Aυχεναλγία.

Η φυσική θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα περιλαμβάνει συνήθως τους ακόλουθους στόχους:

  • Μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας
  • Βελτίωση του εύρους κίνησης του κεφαλιού και του αυχένα
  • Βελτίωση του μυϊκού ελέγχου του αυχένα 
  • Εκπαίδευση του ασθενή για να ελαχιστοποιηθεί η επανεμφάνιση του πόνου

Ακόμα κι αν ο πόνος δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, η φυσικοθεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της στάσης του αυχένα και της λειτουργίας για τις καθημερινές κινήσεις.

Υπάρχουν 2 κοινές μορφές φυσικοθεραπείας:

Παθητική φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει θεραπείες που εφαρμόζονται χωρίς προσπάθεια από τον ασθενή. Διατίθενται πολυάριθμες μέθοδοι θεραπείας, όπως η εφαρμογή θερμοθεραπείας, το μασάζ, ο υπέρηχος, η ηλεκτροθεραπεία και άλλες. Ο στόχος της παθητικής φυσικοθεραπείας είναι να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του οιδήματος.

Ενεργητική φυσικοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει κινητοποίηση του αυχένα μέσω ασκήσεων και διατάσεων. Βελτιώνοντας τον μυϊκό έλεγχο, τη δύναμη και την ευλυγισία στον αυχένα, η περιοχή γίνεται λιγότερο επώδυνη και να μπορεί να διατηρηθεί καλύτερη στάση, γεγονός που μειώνει την πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Η αρχική φάση της φυσικοθεραπείας για τον πόνο στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνει πιο παθητικές θεραπείες, αλλά όλο και περισσότερες ενεργητικές θεραπείες είναι πιθανό να ενσωματωθούν όσο περνάει ο καιρός.

Αποτελεσματικότητα της Φυσικοθεραπείας – Aυχεναλγία

Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει εάν η φυσικοθεραπεία μπορεί ή όχι να βοηθήσει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη, όπως στο κάτω μέρος της πλάτης ή στον αυχένα. Η τρέχουσα βιβλιογραφία προτείνει μέτρια έως ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του ρόλου της φυσικοθεραπείας στην Aυχεναλγία, την μείωση του πόνου στον αυχένα και στη βελτίωση του εύρους κίνηση. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ακόμη περισσότερα οφέλη από τη φυσικοθεραπεία όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως η αερόβια δραστηριότητα.

 

Πηγές