Το Blood Flow Restriction (BFR) – Προπόνηση Περιορισμού Αιματικής Ροής είναι μια τεχνική όπου βασίζεται στον μερικό περιορισμό της αρτηριακής ροής και στον αποκλεισμό της φλεβικής ροής των άκρων και χρησιμοποιείται κυρίως από φυσικοθεραπευτές ή και γυμναστές για προπόνηση των άνω και κάτω άκρων  με χρήση πολύ χαμηλού φορτίου / αντίστασης (με βαράκια – λάστιχα γυμναστικής )  περίπου 20% της  μέγιστης επανάληψης  (Rep Max) .

Ωφέλοι προπόνησης με περιορισμό αιματικής ροής

  • Αύξηση μυϊκής μάζας
  • Αύξηση δύναμης
  • Αύξηση καρδιοαγγειακής λειτουργίας
  • Αύξηση GH, IGF1
  • Μειωμένο στρες στις αρθρώσεις και στους ιστούς
  • Δεν υπάρχουν DOMS (Delayed Muscle Soreness)

Η τεχνική BFR (Blood Flow Restriction) είναι μια μέθοδος αποκατάστασης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυοσκελετικών τραυματισμών και την αύξηση της μυϊκής δύναμης. Βασίζεται στον περιορισμό της αιμάτωσης στους μύες με τη χρήση ειδικών μηχασνημάτων, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της BFR, ένα πνευματικό επίθεμα τοποθετείται στη βάση του μπράτσου ή του ποδιού, ενώ ο μύς συσπάται με ένα ποσοστό της πλήρους μέγιστης προσπάθειας. Αυτός ο περιορισμός της αιμάτωσης οδηγεί σε μια σειρά από φυσιολογικές αλλαγές στο μυς και στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

Η μέθοδος BFR μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, βοηθά στη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, ακόμα και όταν ο τραυματισμός απαγορεύει τη χρήση επιπλέον αντιστάσεων/βαρών. Επίσης, ενισχύει τη μεταβολική ανταπόκριση του μυϊκού ιστού, προάγοντας την αποκατάσταση.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της μεθόδου BFR είναι η ενίσχυση της αιματικής κίνησης στην περιοχή του τραυματισμού, προάγοντας έτσι την απομάκρυνση των μεταβολικών προϊόντων και την παροχή θρεπτικών ουσιών για την ανάκαμψη των κυττάρων. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση και να μειώσει τον χρόνο αποθεραπείας.

Επιπλέον, η μέθοδος BFR μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκής ατροφίας κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας λόγω τραυματισμού. Αυτό είναι κρίσιμο για τη διατήρηση της μυϊκής λειτουργίας και την αποφυγή επιπλοκών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της BFR πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την επίβλεψη ενός ειδικού, καθώς λανθασμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως θρόμβωση και νευρολογικά προβλήματα.